הקיבה שייכת ליסוד האדמה.
איך מתבצעת פעולת העיכול?
הקיבה מקבלת את המזון, לשה אותו, מרקיבה ומפרקת אותו לגורמים ע"י מיצי ואנזימי העיכול עד לקבלת עיסה נוזלית ומשחררת אותם להמשך צינור העיכול לשם פירוק משני וספיגה. כל התהליך נעשה ע"י אנרגיית הקיבה ששומרת על הרירית של עצמה שלא תיפגע בכור ההיתוך.
איך כדאי לאכול?
תהליך העיכול מתחיל כבר בחלל הפה ומצריך לעיסה יסודית של המזון טרם הורדתו לקיבה.
באנרגטיקה הסינית ממליצים לפנות זמן שקט ורגוע ללא הפרעות מחשבתיות או ויזואליות כגון טלוויזיה או רדיו וכן ללא קריאת חומר העלול לגרום למתח פנימי.
מבחינה פיזיולוגית כאשר יש מתחים, מופרשים הורמוני סטרס אשר מפריעים לזרימת הדם במערכת העיכול.
צריך לאכול בישיבה ובכמויות סדורות.
הרמב"ם ממליץ לאכול רק כשרעבים ולסיים כשעדיין קצת רעבים.
מה עושים אחרי האוכל?
מומלץ ללכת 100 צעדים אטיים כדי להזרים את הדם ופעולת העיכול מתחזקת.
איך נפגעת הקיבה?
כאשר אוכלים בחטף, תוך כדי עבודה או תוך כדי הפרעות מנטליות או רגשיות וכאשר המזון לא מתאים ויוצר חוסר איזון ביחסים של חומציות מול בסיסיות, מופר האיזון ורירית הקיבה עלולה להיפגע דבר אשר גורם להפרעות עיכול קשות.
מה הסימפטומים?
עייפות במיוחד בין השעות 7:00-9:00, כאבים אפיגסטריים לפני האוכל (פגיעה ברירית הקיבה), כאבים לאחר האוכל (פגיעה ברירית התריסריון), צרבות, בחילות, עלייה של מזון כלפי מעלה, ריפלוקס (החלשות של הסוגר בצינור הושת), הופעת חיידק הליקובקטר פילוריס בקיבה.
איך מטפלים?
השיקום של הקיבה מוגדר ע"י הרפואה הסינית כקריטית והכרחית. לצד התזונה יש לקחת צמחי מרפא להרמון הקיבה ובניית הפלורה מחדש. שילוב של דיקור מאוד חיוני להצלחת התהליך.
מה בתזונה?
במהלך השבוע הראשון –
# להוריד קפה בהדרגה עד לגמילה מלאה. ביום הראשון לשתות 2 כוסות ביום, ביום
השלישי להוריד לקפה אחד ביום ולקראת היום השביעי הפסקה מוחלטת.
# לא לאכול בלילה – ארוחה אחרונה 3 שעות לפני השינה
# לאכול ברגיעה, ללעוס טוב, בישיבה עם גב זקוף ולא לחטוף בין הארוחות.
# לא לשתות לפני הארוחה – לפחות 15 דקות ולא במהלך הארוחה. רק כשעה אחרי.
# לא לאכול קר, גם טמפ' חדר זה קר.
# עדיף לאכול 5 ארוחות קטנות מאשר ארוחות גדולות, כבדות.
במהלך השבוע השני –
כל מה שבשבוע הראשון +
להוריד בהדרגה עד כמה שאפשר –
פחמימות ריקות – סוכר לבן, גם בשתייה, קמח לבן.
מזונות חומציים – פרות הדר, עגבניות, פלפל שחור, הל, בהרט, קינמון, חריף, פיצוחים, מוצרי חלב פרה (במיוחד גבינות שמנות וצהובות).
מזון מטוגן.
שוקולד.
מומלץ
ירקות מבושלים (ללא עגבניות), קטניות בכלל ושעועית בפרט,
חומוס ביתי,
להשתדל להשתמש רק בשמן זית גם בבישול.
פחמימות מורכבות – לחמים מלאים, פסטות מקמח מלא,
שיבולת שועל – מנה אחת ביום קבוע ( אפשרי בצורת דייסה)
סלט מיוחד – תפו"ע ירוק מגורד עם סלרי אמריקאי קצוץ, מעט אגוזי מלך לא קלויים קצוצים, שמן זית ולימון – טוב להרגעת קיבה וניקוי כבד.
אורז בסמטי לבן
מרקים בעיקר בערב
חלבונים – עדיף גבינות עזים, ביצים (קשות), פשטידות עם ביצים, אפשר עוף ובשר מעט אבל לא מטוגן, קינואה.
לסיכום
מאוד חשוב מה אנחנו מכניסים לגופינו כי אחרי הכל מה שאנחנו אוכלים יוצר אותנו אך לא פחות חשובה הדרך.
*הדף הינו בגדר המלצה בלבד ואינו תחליף לייעוץ מקצועי.